Dereń

# Jest u nas uprawiany jako roślina ozdobna. Ma ozdobny wygląd w marcu i kwietniu, kiedy kwitnie, a także na jesieni, kiedy pojawiają się jego owoce. Jest stosowany również na wysokie żywopłoty. Jest to krzew o skromnych wymaganiach, który dobrze się czuje na słońcu i w półcieniu, znosi gleby wapienne, susze i zanieczyszczone powietrze. W cieniu owocuje słabo i ma luźniejszy pokrój.
# Owoce są jadalne na surowo. Robi się też z nich marmoladę, dżem, nalewki, nadzienie do cukierków.

Dereń jadalny jest niewielkim drzewem o owalnym pokroju korony, lub dużym krzewem. Kwiaty rozwijają się w marcu i kwietniu. Są barwy żółtej, z nich powstaną czerwono-brązowe owoce, dojrzewające one we wrześniu i październiku. Derenie można rozmnażać z nasion, sadzonek zielnych lub przez odkłady. Owoce zawierają cukry, kwasy, garbniki, witaminę C i witaminę P. W wielu krajach dereń jest uznawany za roślinę leczniczą. Nalewkę z kwiatów i owoców w medycynie ludowej stosuje się przeciwko gorączce. Polecany jest też przy zaburzeniach przemiany materii, niedokrwistości i chorobach skórnych. W domu wykorzystuje się go przede wszystkim do dekoracji potraw. Aby wystarczał nam na dłużej, konserwujemy go w przegotowanej wodzie. Podobno owoce derenia przechowują się w piwnicy aż do wiosny.

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii kulinarne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s